Manifestació contra el maltractament animal a Castellar del Vallès

Cristina Alonso – @CristinaABx –  Veïns i veïnes del municipi i d’altres localitats van sortir al carrer el passat dissabte 23, a les 11 hores, per expressar el seu rebuig cap al maltractament animal. Aquesta vegada, s’havia materialitzat en l’assassinat de la gossa Mery, de quinze anys.

L’inici de la reivindicació es va donar a la plaça Calissó, on es van aplegar quasi un centenar de persones. La pressió per part d’associacions com ADA Castellar del Vallès, partits polítics com PACMA (que va assistir a la manifestació) , ERC o Decidim Castellar i diverses persones van fer possible aquest acte.

La manifestació va durar dues hores i va avançar pels carrers del municipi. “Justícia per a Mery” i “Prou ja de maltractament animal” van ser algunes de les peticions que els mananifestants clamaven. També es van aturar davant de la casa de la propietària i van cridar “Assassina” i “la Mery no és brossa”. El recorregut va finalitzar a l’aparcament on s’havia trobat la gossa el mes passat, on es va llegir un manifest i es va fer un minut de silenci.

Manifestació contra el maltractament animal a Castellar del Vallès
Veïns i veïnes manifestant-se als carrers de Castellar del Vallès. Fotografia de Cristina Alonso

Les principals peticions que ADA-CV va fer van ser:

  • Justícia per la Mery i els altres casos de maltractament i abandonament. ADA-CV va recordar que “les autoritats estan obligades a incurrir en els delictes” i que “tenir assumptes més importants” no és una excusa per no fer justícia i ocupar-se d’aquesta problemàtica.
  • Policia local formada en matèria de defensa animal i que compti amb un grup animalista que s’encarregui de fer complir la normativa vigent.
  • Compromís per part de l’Ajuntament per emprendre les mesures necessàries  per eradicar qualsevol forma de maltractament animal.

Tres dies abans de la manifestació, es va enunciar la creació d’una unitat de protecció del medi natural per part de la policia local, decisió de l’associació ADA ha celebrat.

Els fets

Uns veïns de la localitat van trobar l’animal dins d’una bossa amb brossa als contenidors d’un aparcament de cotxes el 21 de desembre de 2015. L’animal gemia i presentava cops i dos talls profunds al coll. Els veïns van trucar a la policia perquè es presentés al lloc dels fets, però aquesta s’hi va negar i va demanar que fossin els propis veïns qui portessin la gossa fins la comissaria. Un cop allà, la protectora Caldes Animal es va encarregar de dur l’animal a l’hospital de Granollers, on se li va diagnosticar un traumatisme craneoencefalic i signes d’intent de degolladura. La gossa va quedar decomissada per la pròpia policia, el cas es va presentar als jutjats i la pròpia associació ADA Castellar del Vallès (propulsora de la manifestació) va presentar també una denúncia als jutjats de Sabadell. L’animal va morir cinc dies més tard. El xip que duia, però, va permetre contactar la propietària, qui va reconèixer els fets. El cas continua obert.

12509105_938272862915308_550671517058266790_n
Cartell d’un manifestant

 

Altres casos de tortura animal

El cas de la gossa Mery no és un cas aïllat, tal i com ha denunciat ADA Castellar del Vallès. “Gossos lligats tot un dia sense menjar ni aigua, gossos tancats en balcons a ple estiu o hivern, gossos abandonats sense identificació, gats envestits que no reben atenció”, entre d’altres, van ser alguns dels casos de maltractatment sistemàtic d’animals que Isabel Martínez, presidenta de l’associació, va nombrar al manifest que es va llegir al finalitzar la manifestació.

Cal recordar que la localitat es va veure sacsejada pel cas del cavall Tijeras al mes d’agost. La policia local va ser acusada de no gestionar bé el cas, fet que va desembocar en un tràgic final per l’animal.

ADA-CV també va demanar explicacions sobre el destí dels més de cinc-cents gossos i gats que van ser recollits als carrers del municipi i que, avui en dia, encara no se sap. Segons ens va explicar Martínez, una empresa subcontractada per l’ajuntament es va encarregar de recollir anualment animals perduts durant deu anys. Al 2013 es va saber que, dels mil animals que s’havien recollit durant aquell període, la meitat havien retornat amb els seus propietaris, però de l’altre meitat no se’n tenia coneixença. Segons una acta de SEPRONA (Servei de Protecció de la Naturalesa), només constaven vuit animals, tots gossos i cap gat. Aquesta empresa no tenia un llibre de registre de destí dels animals ni un nucli zoològic autoritzat. Actualment, encara gestiona la recollida d’animals d’altres municipis.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s