Concentració al Zoo contra el sacrifici d’animals sans

Fotografies: Aleksandra Dynas / Facebook: Just photography by Aleksandra Dynas 

Lucía Blanco – @LuciaBeauvoir – Un grup d’activistes animalistes es va manifestar ahir diumenge 31 de gener al matí davant del Zoo de Barcelona per protestar contra el sacrifici d’animals sans. La concentració, convocada oficialment per PACMA, va reunir un nombre de persones més elevat de l’esperat (segons un dels manifestants i membre de l’associació convocant, unes cent persones aproximadament).

Foto-3.jpg
La manifestació fou convocada per PACMA

Les concentracions contra el parc zoològic ja es celebren de manera regular per exigir el tancament d’aquest i solen comptar amb menys gent. Aquesta vegada, però la manifestació naixia arrel d’un fet concret: el sacrifici d’una cria d’antílop asiàtic sana per manca d’espai. L’eliminació d’animals sans, l’anomenat culling, és una pràctica normalitzada als parcs zoològics. El cas que ens ocupa recorda l’escàndol que va generar, a inicis del 2014 el sacrifici d’una girafa sana primer i quatre lleons després al Zoo de Copenhague. L’explicació era, de nou, la manca d’espai. Aquests procediments, tot i ser polèmics, són legals. La WAZA (World Associationof Zoos and Aquariums) i la EAZA (European Association of Zoos and Aquariums), organismes internacionals als quals pertany el Zoo de Barcelona, els contemplen com a vàlids.

Crits i fulletons

A la concentració d’ahir es sentien crits com ara “El zoo no educa, el zoo asesina” o “Los animales no son un negocio”. Quan van començar a arribar els primers visitants del zoo, la majoria famílies, s’hi van afegir d’altres com ara “Vaya educacación, dais a vuestros hijos”. A més, els manifestants repartien fulletons de denúncia i intentaven convèncer la gent perquè no hi entrés.

Foto-7.jpg
“Una cárcel no es educación”

Ferràn Mirculell, membre de PACMA, ens explica que la seva principal demanda és “el tancament del zoo”. “És una presó i cap animal no ha comès cap delicte per merèixer ser-hi” afirma. Ens diu, però, que hi ha casos puntuals on l’animal pot necessitar un entorn controlat, però “en tot cas s’hauria d’enfocar com un santuari, cap al seu benestar”. A més, assenyala que la major part de les denúncies interposades per les associacions animalistes són desestimades per la justícia. Roberto Carlos, un altre manifestant i membre del moviment 269Life (link en anglès de l’associació), ens parla de ZOOXXI, una proposta de reconversió dels zoos mitjançant la tecnologia (per exemple, amb recreacions virtuals). “Aquí mai veurem com viuen de veritat. Només els seus cabells ben pentinats i els seus ulls tristos” afirma. Ambdós activistes consideren que tant aquest tipus d’accions com l’educació són necessàries i útils pel canvi.

Foto-26
Un nen observa els manifestants abans d’entrar al Zoo

Aquesta periodista ha contactat amb el Zoo de Barcelona però no s’ha volgut fer cap declaració pel que fa al sacrifici de la cria d’antílop que consideren un fet ja tancat. Ens informen que s’està elaborant un nou Codi ètic i pel benestar de l’animal però insisteixen en la legalitat de tots els procediments aplicats.

1 thoughts on “Concentració al Zoo contra el sacrifici d’animals sans

  1. Com a membre i col·laborador tant de PACMA com de la resta d’entitats presents valoro molt positivament l’èxit d’aquesta concentració, encara que a primera vista sembli que no te gaire repercusió, a la pràctica en te i molta, l’exemple el tenim a Dinamarca, que degut a la gran indignació per l’assassinat de la girafa Màrius aquestes pràctiques han sigut abolides !!!

    M'agrada

Deixa un comentari