Els animals formen part dels espectacles circenses per a canalitzar les pors humanes

Elisabet Ficapal – @eli_ficapal – Marta Tafalla, professora de filosofia de la UAB, explicà ahir en la xerrada “Els espectacles de circ amb animals, un debat ètic i estètic” el perquè de la participació dels animals en aquesta vessant artística. L’especialista en estètica i teoria de les arts argumentà que, segons el filòsof Theodor Adorno, el fet d’incloure animals al circ es justificava en “una canalització de les nostres pors a ser devorats per animals salvatges. En dominar l’home a l’animal, s’estableix una relació de superioritat que permet superar aquest pànic ancestral”, afirmà Tafalla.

La professora, experta en ètica de la natura i dels animals, oferí una alternativa per canalitzar aquests temors adherits a l’espècie humana. Per tal d’evitar el sofriment dels animals, caldria que humans es disfressessin d’animals i actuessin com ells per a fer els espectacles. Per a Marta Tafalla, “és inadmissible que la solució dels traumes de l’espècie humana passi pel patiment dels animals”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els animals de circ no són domesticats, sinó que són domats. La ponent posà èmfasi en aquesta distinció de conceptes que sovint confonem. Domesticar una espècie significa, segons ella, adaptar-la al complet a la quotidianitat humana. En canvi, domar consisteix en aconseguir que un animal -a base de violència i de no alimentar-lo si no obeeix- faci allò que desitja l’home. Tafalla assegura que els animals que veiem al circ estan tan manipulats que no són l’animal real, ja que no es comporten com a tal. “Quan veiem un lleó al circ, no estem veient un lleó real, estem veient un ésser que tan sols s’hi assembla físicament” sentencia.

Catalunya, pionera en la defensa dels drets dels animals

Històricament, els animals han tingut un paper fonamental als circs. En els darrers anys però, aquests estan perdent cada vegada més protagonisme. Catalunya es convertí el juliol de l’any passat en la primera comunitat autònoma espanyola en prohibir els animals salvatges en circs. A més, fou la segona comunitat de l’estat espanyol en prohibir les corregudes de toros el juliol de 2010 (després que el Parlament Canari les prohibís el 1991).

Finalment, cal destacar que Catalunya és, a dia d’avui, l’única unitat territorial arreu del món que disposa d’un observatori que s’encarrega d’estudiar el patiment d’animals domèstics en circs. Un gran nombre de països ja han prohibit la presència d’animals salvatges en aquest tipus d’espectacles, però els domèstics continuen actuant a la majoria d’estats. Aquest observatori es creà al mateix temps que es decidí prohibir els animals salvatges als circs catalans. Si es demostra que els animals domèstics també sofreixen, es pretén difondre’n els resultats a tot el món per tal de cessar l’explotació d’animals domèstics en circs.

Compareixença de Marta Tafalla al Parlament dins el marc del debat sobre la prohibició d’animals salvatges al circ

Per a llegir la notícia des d’un punt de vista més circense, podeu consultar el mitjà Pa i circ

One thought on “Els animals formen part dels espectacles circenses per a canalitzar les pors humanes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s